ohjelmistossa

2024

 Koskettava
näy​telmä aikansa radikaalista taiteilijasta

Monologiesitys kertoo runoilija
L. Onervan
dramaattisen kasvutarinan, jota varjosti jatkuva kamppailu lapsuuden traumojen, yhteisön odotusten ja itsenäistymispaineiden taakka.

Hilja Onerva Lehtinen (1882-1972) eli nuoruutensa aikana, jolloin naisten asema oli tiukasti rajattu, eikä runoilijan aikakaudelleen epäsovinnaista elämäntapaa katsottu hyvällä.
L. Onerva
oli taiteen edelläkävijä ja itsenäinen oman tien kulkija, jonka taide ja elämänvaiheet liikuttavat vielä tänäkin päivänä.

Sekasointuja kuvaa nuoren Onervan ristiriitaista mielenmaisemaa ja pohtii, mikä kannusti tätä runoilijanalkua tavoittelemaan unelmiaan ja uskomaan itseensä vaikeista olosuhteista huolimatta. Mikä teki nuoresta Hiljasta sen merkittävän taiteilijan, jonka me tunnemme
L. Onervana?

Esityksessä kuullaan myös Onervan runoja hänen ensimmäisestä, 22-vuotiaana kirjoittamasta runokokoelmasta Sekasointuja, sekä runoihin sävellettyjä lauluja.  Esityksen kesto n. 75min

Onervan roolissa nähdään sopraano Lotta Aakko ja musiikista vastaa kitaristi Jaakko Rosnell.
Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Niina Aho.

                     
Esitys valittiin
25. Valtakunnallisen
monologikilpailun finaaliin vuonna 2022 

Lue arvioita kiitellystä esityksestä

Arvio Keskipohjanmaa.fi
Arvio Kaleva.fi


TYÖRYHMÄ:


Ohjaus ja käsikirjoitus: 
Niina Aho
Lavalla Lotta Aakko ja Jaakko Rosnell

Kuvat: 
Matleena Vartiainen ja Satu Suvanto

Video:
Niina Aho 

ESITYS TILATTAVISSA VIERAILULLE!

Lisätietoa esityksestä ja tiedustelut:
teatterisaaga@gmail.com

METSÄLLENI  &  LA VIAJERA

Kahden teoksen ilta pysäyttää metsäsuhteen äärelle ja tarjoilee raikkaita espanjalaisia säveliä.

Monologiteos Metsälleni – Kuka minua lohduttaa, kun sinua ei enää ole? sai ensi-iltansa Helsingissä maaliskuussa 2024 ja sen jälkeen teos on kuultu muun muassa osana Lempäälän runomaratonia.

Suomalaisten naisrunoilijoiden teksteistä ja suomalaisista kansanlauluista koostettu teos pureutuu eron ja luopumisen voimakkaisiin tunteisiin, joihin haetaan lohtua metsästä. 

Teoksen on ohjannut Niina Aho ja lavalla nähdään näyttelijälaulaja Lotta Aakko.
Runoja mukana muun muassa L. Onervalta ja Saima Harmajalta. 

Metsälleni-teoksen herkistä tunnelmista siirrytään espanjalaisen musiikin pariin, kun Lotta Aakko saa lavalle seurakseen kitaristi Jaakko Rosnellin.

Konserttikokonaisuus La Viajera – Kulkija kuljettaa kuulijat matkalle halki Espanjan. Teos pohtii matkustamista, luontosuhdetta, uuteen kulttuuriin tutustumista ja kotiinpaluuta esiintyjien omakohtaisia kokemuksia peilaillen. 

Konsertissa kuullaan espanjalaista kitara- ja laulumusiikkia, sekä improvisoitua äänimaisemaa ja suomeksi lausuttuja runoja. Säveltäjinä muun muassa Manuel de Falla ja Enrique Granados.

LIPUT
20/15€ (Ovelta)
Ennakkoon Ticketmasterista (+ kulut)

ESITYSPAIKKA
POP-UP NÄYTTÄMÖ KLONKKA
Hallituskatu 20, Oulu

K-18, tiloissa anniskelu. 
Pub avoinna, vain korttimaksu.
Huom! Tilaan ei ole esteetöntä kulkua, eikä tilassa ole esteetöntä wc:tä. Pyydämme tarvittaessa olemaan yhteydessä ennakkoon, niin voimme avustaa tilaan pääsyssä. Yhteydenotot: akseliklonk@gmail.com

LIPUT

Metsäteatteriesityksessä luonto, ympäristöön luodut teokset ja kiehtovat tapahtumat yhdistyivät puhuttelevaksi kokemukseksi. Yleisö vietiin matkalle alitajunnan rajamaille, jossa unenomaiset näyt herättelivät aistimaan luontoa ja sisäistä maailmaamme uusin silmin: mitä luonto heijastaa meille takaisin itsestämme ja miten merkittävä ja erottamaton on yhteytemme luontoon?