Teatteri Saaga

TULOSSA

Teatteri Saaga esittää
E l b e ! - musiikkinäytelmä oopperalaulaja Elbe Nissisestä

Elbe oli peloton, intohimoinen ja poikkeuksellinen taiteilija, jonka värikäs persoona jakoi mielipiteitä ja synnytti uskomattomia tarinoita.

Elbe Nissinen (1893 – 1984) oli arvostettu oopperalaulaja, näyttelijä sekä äänifysiologian uranuurtaja Suomessa. Näytelmä kuvaa Nissisen uraa ja elämänvaiheita ja erityisesti persoonallista, sekä ristiriitaistakin taiteilijaluonnetta. Aikanaan poikkeuksellisen uran luonut Nissinen oli aikalaistensa kertoman mukaan ”elämää suurempi hahmo” ja karaktääri, jonka todellisuudessa joskus totuus ja unelmatkin vaihtoivat paikkaa. 

Tämä näytelmä ei yritäkään olla pelkästään tositapahtumiin perustuva kuvaus Elben urasta, sillä Maestro itse oli värikäs tarinankertoja, jonka puheissa todellisuus ja fiktio elivät sovussa keskenään. Faktaa on kuitenkin se, että Elbe Nissisellä oli suuri vaikutus suomalaisen musiikkikentän muodostumisessa ja hän todella oli pala suomalaista kulttuurihistoriaa.
Elben roolissa nähdään laulutaiteilijan oma sukulainen Anna-Kaisa Kettunen. 
Näytelmä pohtii myös mitä ihmiselämästä yleensäkään voi jälkeenpäin tietää ja kenen sanaan voi luottaa. Onko ihminen itselleenkin arvoitus?

Näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus Niina Aho.
Musiikin sävellys ja tuotanto Maria Häkkinen.

Lavalla Anna-Kaisa Kettunen ja Maria Häkkinen.

ENSI-ILTA
Lauantaina 08.08.2020 
KLO 19 Hupisaarten teatteri

Muut esitykset:
Su 09.08. klo 15
Pe  14.08. klo 18
La  15.08. klo 17
Su 16.08. klo 15
Ke 19.08. klo 18
To 20.08. klo 18
Pe 21.08. klo 18

Esityksen kesto n. 2h (sis. väliajan)

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä:
0443186968 / teatterisaaga@gmail.com

Hupisaarten Teatteri
Katettu ulkoilmateatteri sijaitsee Ainolan puistossa
Hupisaartenpolku 31, Oulu

MENNEET NÄYTELMÄT

Salli vanhat kuvat
Punaisten Lintujen Maa

Tositapahtumiin perustuva näytelmä kertoo oululaisen runoilija Salli Lundin vaiherikkaasta ja traagisesta elämästä Neuvosto-Karjalassa.

On vuosi 1932, kun nuori runoilijan alku Salli Lund päättää lähteä Kanadasta kohti Neuvostoliittoa tuhansien muiden amerikansuomalaisten siirtolaisten mukana. Matkaan hän lähtee yhdessä aviomiehensä Väinön kanssa mukanaan vain työtaitoiset kädet ja pursuava elämänhalu rakentaa oma koti Karjalan kultamaille. Unelma uudesta elämästä alkaa Petroskoista, jonne suomalaiset siirtolaisten ryhtyvät rakentamaan omaa maataan." Olin niin nuori ja pää täynnä unelmia. Minä kai olen aina ollut tällainen, kulkijatyttö, kuten isänikin sanoi. Minun sisälläni oli jotain, tunnistamatonta, mutta niin voimakasta, ettei jättänyt rauhaan. "
Salli Lund

Toivo uudesta elämästä haihtuu kuitenkin pian, kun uusi kotimaa kääntyykin tulijoita ja omaa kansaansa vastaan. Alkaa elämänpituinen selviytymistaistelu, joka vie Sallin perheineen pakoon sotaa ja vainoa kauas Uralvuorille. Salli on kuitenkin päättänyt taistella elämänsä puolesta ja toteuttaa unelmansa tulla runoilijaksi kärsimyksestä ja menetyksistä huolimatta.

Lund oli osa karjalakuumeeksi nimettyä 1930-luvun siirtolaisaaltoa, jossa kymmenet tuhannet suomalaiset siirtolaiset suuntasivat paremman elämän toivossa rakentamaan sosialistista työläisyhteiskuntaa maailmanlaajuisen suurlaman ja poliittisten vainojen aikana. Punaisten Lintujen Maa on koskettava selviytymistarina runoilijan elämästä uudessa sosialistisessa kotimaassa sekä historiallinen todistus hirmuhallinnon uhreiksi joutuneiden suomalaisten siirtolaisten kohtaloista Josif Stalinin määräämissä puhdistuksissa. Karjalakuume on yksi suurimmista inhimillisistä tragedioista Suomen historiassa.

Näytelmä on fiktiivinen tarina, joka kuvaa Salli Lundin elämänvaiheita sekä todellisia historiallisia tapahtumia ja henkilöitä.

Näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Niina Aho.
Aholla on myös henkilökohtainen side näytelmän päähenkilöön, sillä Lund on hänen isoisoäidin sisko. Sukuyhteyksien ansiosta Lundin elämänvaiheista on saatu tietoa ja dokumentteja, kuten kirjeenvaihtoa näytelmäprojektia varten. Näytelmän lähdemateriaalina on myös käytetty Lundin Taipaleita – muistelmateosta. 

 

PLM FB COVER

Salli Aleksandra Lund
(1902 Oulu – 1979 Sortavala, os. Mäkelä) oli oululaissyntyinen ja Muhoksella varttunut Karjalan tasavallassa asunut toimittaja ja runoilija. Lund muutti vuonna 1927 Suomesta Kanadaan ja sieltä edelleen 1932 Neuvosto-Karjalaan. Hän työskenteli mm. Totuus-lehden oikolukijana ja sai Neuvostoliitossa asuessaan kaksi lasta miehensä Väinö Lundin kanssa. Toisen maailmansodan aikana Lund perheineen karkotettiin Uralin alueelle työskentelemään kolhoosissa ja paperikombinaatissa.

Lund oli tuottelias runoilija, kirjailija ja toimittaja. Hän toimi aktiivisena vaikuttajana Neuvosto-Karjalan suomenkielisen taiteen ja kulttuurin kehityksessä, julkaisten yhdeksän teosta, pääosin runoja, mutta myös novelleja ja proosaa. Lund oli myös Neuvostoliiton kirjailijaliiton jäsen.

Näytelmä on ajaton kuvaus unelmista, taiteen merkityksestä ja inhimillisestä selviytymiskyvystä. Historiallisen aiheensa lisäksi merkittävässä osassa näytelmää on Lundin runot ja runotekstien pohjalta sävelletyt laulut ja musiikki.

Työryhmä

Rooleissa: Anna-Kaisa Kettunen, Marita Jääskö, Sini-Sisko Calamnius, Anni Paalanen, Maria Häkkinen, Johannes Effe, Juho Ljokkoi, Tero Pyykkönen, Jenna Kauppi

Ohjaus ja käsikirjoitus
Niina Aho

Musiikin sävellys ja tuotanto
Maria Häkkinen

Tanssikoreografiat
Marita Jääskö
Soolotanssi Anni Paalanen

Esitykset

Ensi-ilta pe 6.9. 2019 klo 18
la 7.9. klo 17
su 8.9. klo 16
ke 11.9. klo 18
pe 13.9. klo 18
la 14.9. klo 17
su 15.9. klo 16

Esityksen kesto n. 2,5h (sis. väliajan)
Ikäsuositus 12+
Osta liput Ticketmasterista
Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä:
0443186968 / teatterisaaga@gmail.com

Hupisaarten Teatteri
Katettu ulkoilmateatteri sijaitsee Ainolan puistossa
Hupisaartenpolku 31, Oulu